Budúcnosť fotografie a AI

Budúcnosť fotografie a AI

Mnohí z vás už používajú AI vo fotografii. Je pre nás prínosom alebo hrozbou?  /  Srnec Karol / 24.06.2024 / 05:40

AI, umelá inteligencia, strojové učenie… Sú tu s nami krátko, ale o to intenzívnejšie zasahujú do naších životov. Týka sa to aj fotografovania a fotografie. Bude nám AI pomáhať, alebo nás nahradí? Aká je budúcnosť fotografie? Máme sa báť, či sa tešiť? Na to ešte neexistuje jednoznačná odpoveď, až čas ukáže.

AI a fotografia, túto tému môžeme ju rozdeliť do troch podskupín. Tou prvou je využitie AI priamo vo fotoaparátoch, druhou využitie pri spracovaní fotografii a treťou je najkotroverznejšie generovanie fotorealistických obrázkov.

AI vo fotoaparátoch

Tu sme len na začiatku. AI sa začína využívať pri automatickom zaostrovaní. Fotoaparáty vedie rozoznať rôzne objekty a zaostriť na ne. Niektoré sa učia, akým spôsobom automatické zaostrovanie využívate. Asi niet nikoho, komu by sa AI v zaostrovaní nepáčilo. Vďaka nemu sa môžeme viac sústrediť na kompozíciu a zachytenie najlepšieho okamihu. Môžeme očakávať, že AI sa bude podieľať na meraní expozície, či spracovaní farieb.

Fotoaparát sa stará o presné zaostrovanie na oko, vy sa môžete sústrediť na kompozíciu a zachytenie správneho okamihu.

Snáď o niekoľko rokov, keď sa viac rozšíria snímače s globálnou el. uzávierkou, bude vedieť AI využiť vysokú snímkovú frekvenciu na vylepšenie dynamického rozsahu a zníženie množstva šumu. Koho by toto nepotešilo?

AI v postprocesingu

AI sa v postprocesingu používa bežne. AI dokáže fotografie intenzívne odšumiť, doostriť, zvýšiť rozlíšenie. Používa sa pri automatickom maskovaní, vymazávaní nežiadúcich objektov. Tu ale začína byť otázne, či AI až príliš nezasahuje do spracovania obrazu. Ste za výmenu oblohy, či omladenie portrétov, výmenu pozadia, umelý bokeh, či pridanie „vymyslenej“ časti obrazu?

Odšumenie pomocou AI je veľmi účinné. Asi každý sa poteší, ak sa zbaví šumu na fotografiách.

Tu sa určite budu názory líšiť. Puritáni budú chcieť minimálny zásah do spracovania obrazu, najširšia skupina bude AI využívať na odstránenie technických nedostatkov a niektorým nebudú vadiť ani výrazné úpravy.

AI v postprocesingu už teraz odvádza skvelú prácu. Teším sa na to, keď AI bude bežne vedieť vybrať najlepšie zábery, urobiť základné úpravy podľa vášho štýlu, pridať kľúčové slová, označiť osoby. Jednoducho ušetriť náš čas a zefektívniť workflow.

Generovaný obraz vám môže pomôcť, keď nahradí pozadie, ktoré sa vám nepáči, alebo pridá k vašej fotografii dodatočnú plochu. Fotografiu som nafotil na šírku, ale klient potreboval výškový formát na titulnú stranu časopisu. Photoshop vygeneroval celú hornú časť. 

AI pri tvorbe obrazu

Umelá inteligencia a jej schopnosť generovať fotorealistické obrázky je nočnou morou mnohých fotografov. Musíme sa s tým naučiť žiť. AI zoberie prácu mnohým fotografom. Kalendár s mačiatkami? Ľahko ho vygeneruje AI. AI vygeneruje čokoľvek. Jediné, čo nevygeneruje sú fotografie z konkrétnej akcie. A to je to, čo AI fotografom nezoberie. Svadby, eventy, reportáže, rodinné portréty, tu AI fotografa nenahradí. A čo to ostatné? Profesionáli zaplačú. V mnohých žánroch stratia prácu, alebo sa budú musieť preorientovať na iný žáner, či práve prácu s AI.

Adobe Firefly. Vygenerovaný záber do poľovníckeho kalendára. Nepotrebujete fotografa, nemusíte na fotografiu čakať.

Generovaný obraz môže byť ale aj vítaným pomocníkom. Môžete v priebehu pár sekúnd vygenerovať rôzné varianty portrétov a keď si klient vyberie, nafotíte to s reálnym modelom. Ušetríte čas, nervy i peniaze, keď nebudete musieť prácu prefocovať, pretože klient nebol spokojný. 

Adobe Firefly. AI vás môže inšpirovať, poskytnúť vám vizuálne nápady.

Záver

Amatérski fotografi sa AI nemusia obávať. Budú naďalej fotografovať to, čo ich baví. Častokrát nie je dôležitý výsledok, ale cesta. Fotograf amôže napĺňať samotný proces fotografovania, to že s fotoaparátom vyrazí von a robí niečo kreatívne. Fotografovanie je zábava, koníček, zmysluplné využitie voľného času. Asi vás nebude napĺňať písanie inštrukcii pre generovanie „fotografii“? Akokoľvek môžu byť obrázky generované AI krásne, neuspokoja vašu kreativitu. Urobil ich niekto za vás. Nie sú reálne. Nebude vás to napĺňať.

Fotografovanie nie je len o zachytení fotografie. Je to všetko okolo toho. O čare fototechniky, využívaní kompozície, fotografického videnia, fotografických techník. O zachytenie toho, ako vy vnímate svet okolo seba. Chcete sa podeliť o to, čo všetko ste spravili, aby ste váš jedinečný pohľad na svet zachytili.

V čase čoraz väčšieho využívania AI sa veľa mladých fotografov uchyľuje k analógovej fotografii u ktorej nemôžete nič oklamať. Žiadne triky, len poctivé remeslo. Napokon je to ale na každom z nás, ako poctivo budeme pristupovať k fotografii, či tej vlastnej, alebo cudzej. Či budeme nad generovanými obrázkami hýkať nadšením, alebo to budú len prázdne pixely bez duše.

Nezabudnite ale, že umelá inteligencia sa učí od nás, od ľudí. A akokoľvek bude dobrá, poctivé práca ľudí bude stále hodnotná i keď zriedkavejšia. AI môžeme skvelo využívať, ale aj zneužívať. Každopádne tu bude s nami čoraz viac a my sa s ňou musíme naučiť žiť.

Budúcnosť fotografie a AI
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

  • Marek Suchý / 25.06.2024 09:34:25
    O tomto je!!! "Akokoľvek môžu byť obrázky generované AI krásne, neuspokoja vašu kreativitu. Urobil ich niekto za vás. Nie sú reálne. Nebude vás to napĺňať."
  • Miloš Výbošťok / 28.06.2024 12:49:07
    Karol rád čítam tvoje články, ty už tú AI využívaš vo veľkom :-).
  • Miloš Výbošťok / 28.06.2024 12:49:07
    Karol rád čítam tvoje články, ty už tú AI využívaš vo veľkom :-).
    Srnec Karol / 28.06.2024 15:51:30
    Praveze nie. Rad ju skusam, ale vyuzivam ju len na odsumovanie a zaostrovanie. Ak by som bol ilustrator, asi by som ju vyuzival viac. Co sa tyka fotografie, chcem ju mat priamo z fotaku a upravenu zakladnymi upravami. Maximum praxe robim za fotakom a fotky sa snazim upravovat len ohladom stylu, nie robit z nicoho nieco.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...