Byzantínci na Sandbergu s Canon EOS R5 Mark II

Byzantínci na Sandbergu s Canon EOS R5 Mark II

Prvá možnosť otestovať nový Canon EOS R5 Mark II.  /  Srnec Karol / 13.08.2024 / 16:55

Môj kamarát Peter Reinhard Hricák z KVH Teokratos potreboval nafotiť novú zdroj. Zároveň chcel urobiť radosť návšteve z USA. Amanda a Karl sú tiež fanúšikmi histórie, aj keď sa venujú antike a nie byzantskému obdobiu.

Nijako zvlášť sme nevymýšľali s miestom, ani svetlom. Sandberg na Devínskej Kobyle je obľúbeným miestom svadobných  a párovýchfotografov, prečo by nestačil nám? Svetlo sme mali tvrdé a preto som pre väčšinu záberov zvolil snímanie v protisvetle s prisvietením pomocou odrazovej dosky. Ako vždy, za takýchto podmienok, som sa spoliehal aj na postprocesing a obrazový potenciál súborového formátu RAW. Jedine s ním sa dá dodatočne bojovať s veľkým dynamickým rozsahom.

 

 

 

 

Priznám sa, prvé dni testovania Canonu EOS R5 Mark II som mal problémy so zaostrovaním. Má toľko možností, že som musel prísť na to, aké nastavenie mi najviac vyhovuje a potom už to bolo OK. Na Sandbergu som zvolil kontinuálne zaostrovanie (All Servo) s detekciou tváre a očí, AF bodmi som nechal pokryť úplne celú plochu. Kedysi by takéto nastavenie bolo nemysliteľné. Za posledné roky sa, vďaka bezzrkadlovkám a ich potenciálu, menia spôsoby, akým pracujeme so zaostrovaním. Vôbec som sa nemusel starať o presúvanie AF bodov, žiadne prekomponovávanie. Ak som mal v zábere dve osoby, stačilo joystickom vybrať tú, na ktorú chcete zaostriť. Sústrediť som sa tak mohol čisto na komponovanie a sledovanie výrazu. Výrazne to, spolu s otočným displejom, uľahčovalo aj fotografovanie z úrovne zeme, ktoré som občas zvolil.

Objektívy

Na portrétne fotenie som samozrejme zobral objektívy na to vhodné. Začal som s RF 100/2,8L Macro IS USM. Je to primárne makroobjektív, ale na FF fotoaparáte vie pekne rozostriť pozadie a má tu správnu ohniskovú dĺžku z hľadiska podania perspektívy. Väčšinu záberov som ale urobil s objektívom RF 85/2 Macro IS USM. Je to môj obľúbený, cenovo dostupný, objektív, ktorý je primárne portrétny, ale dobre zvláda aj makro v mierke 1:2.

Fotografie som upravoval v Adobe Lightroom Classic CC.

 

Canon EOS R5 Mark II (telo)

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM

 

Zakúpením techniky v obchode Pro.Laika podporíte tvorbu obsahu portálu fotoma.sk. Ďakujeme.

Byzantínci na Sandbergu s Canon EOS R5 Mark II
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Peter Benedek / 15.08.2024 17:56:11
    ,,Canonu EOS R5 Mark II som mal problémy so zaostrovaním,, Taký veľký je rozdiel medzi nastavením Vašéj Sony bezzrkadlovky a týmto canonom ?
  • Peter Benedek / 15.08.2024 17:56:11
    ,,Canonu EOS R5 Mark II som mal problémy so zaostrovaním,, Taký veľký je rozdiel medzi nastavením Vašéj Sony bezzrkadlovky a týmto canonom ?
    Srnec Karol / 15.08.2024 17:59:37
    Kazda firma ma ine nastavenia, obzvlast teraz ked sa pouziva AI, velky pocet bodov, rozdelovanie do skupin atd. Je to ako prejst na ine auto, par dni trva, kym si clovek zvykne, nauci sa ine ovladanie, zisti, ako nastavit tak komplexny stroj k svojim potrebam.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...