Fotografujeme Bielu noc

Fotografujeme Bielu noc

Biela noc je kultúrne podujatie, ktoré sa pravidelne koná v Bratislave a Košiciach.  /  Srnec Karol / 04.10.2024 / 06:00

Skvelá príležitosť urobiť zaujímavé fotografie rôznych svetelných inštalácii a kultúrnych vystúpení. V Bratislave 4. - 6. októbra a v Košiciach o týždeň neskôr.

 

 

Biela noc je oslavou súčasného umenia. Počas troch jesenných nocí vám priamo v uliciach Bratislavy a Košíc umožní spoznať tvorbu vo viacerých umeleckých žánroch – od vizuálneho umenia (vrátane svetelného dizajnu a digitálneho umenia) po živé performancie, hudbu, film či literatúru. Svoje obľúbené miesta v programe si nájdu nároční diváci aj rodiny s deťmi. A je to príležitosť aj pre nás fotografov.

 

Užitočné odkazy

Oficiálna stránka podujatia: https://www.bielanoc.sk/

Mapa na stiahnutie: https://www.bielanoc.sk/y2024/ba/mapa

Aplikácia pre chytré telefóny: https://www.bielanoc.sk/app

Technická výbava

Na fotoaparáte nezáleží. Dôležitejšie sú objektívy. Využijete širokouhlé ohniska a aj tele. Určite využijete aj prime objektívy s vysokou svetelnosťou, tie vám umožnia fotografovať z ruky a u niektorých motívov využijete aj malú hĺbku ostrosti.

 

V úzkej uličke som využil superširokouhlý objektív.

 

Niektoré objekty sú ďaleko a tak využijete aj teleobjektív.

 

Pri fotografovaní z ruky využijete svetelný prime objektív.

Statív áno, alebo nie?

Ak máte svetelné objektívy alebo techniku so špičkovou stabilizáciou obrazu, zaobídete sa aj bez statívu. Samozrejme kvalitne nenafotíte všetky expozície. Viaceré je nutné fotografovať s teleobjektívom, alebo širokouhlým objektívom s dlhším exp. časom a tam bez statívu nikdy nedosiahnete vysokú technickú kvalitu záberov.

 

Využitie dlhšieho času pre vytvorenie svetelných stôp. Fotoaparát bol na statíve.

 

Takmer rovnaké miesto, pri 2,5 sekunde sa vytvorilo zaujímavé pohybové rozostrenie ľudí.

 

Fotografia portrétnym objektívom z ruky.

 

1,6 s. z ruky, niektoré fotoaparáty majú aj tak účinnú stabilizáciu.

Nastavenie expozície, WB, ISO

Expozícia

Počas Bielej noci využijete tri expozičné režimy:

M - manuálne nastavenie expozície - hodí sa na všetky motívy, hlavne ale na dlhočasové zábery zo statívu. Vo väčšine prípadov musíte nastaviť podexpozíciu oproti tomu, čo nameria fotoaparát.

A - predvoľba clony - niekomu viac ako program M vyhovuje program A. Clonou regulujete hĺbku ostrosti a fotoaparát dopočíta expozičný čas. Takmer u každého záberu budete musieť použiť korekciu expozície +/- smerom do mínusu, niekedy aj -2 EV, aby ste sa vyhli prepalom.

S/Tv - predvoľba času - tento program je vhodný, ak fotografujete z ruky. Zvolíte dostatočne krátky čas, aký udržíte z ruky a fotoaparát priradí clonové číslo.

Vyváženie bielej

Tu bude záležať na tom, či chcete priznať farbu svetelného zdroja, alebo chcete farbu neutrálnu. Ja uprednostňujem priznanie farieb a to dosiahnem tak, že nastavím vyváženie bielej na „slnečno“. Ak chcete neutrálne farby, zvoľte Auto WB. Pri fotografovaní do formátu RAW môžete nastaviť WB dodatočne v počítači, takže si s tým nemusíte robiť starosti v teréne.

Citlivosť ISO

Pri fotografovaní z ruky budete musieť často nastaviť vyššiu citlivosť, záleží na svetelnosti objektívu a množstve svetla. Tu môžete použiť Auto ISO. Radšej viac šumu, ako neostré zábery. Šum sa dá pekne potlačiť pomocou AI. Nezabudnite kalkulovať s účinnosťou stabilizácie vašej techniky. Jeden ročník Bielej noci som fotografoval s Olympusom s objektívom 12-100/4. S ním mám odskúšané, že udržím aj 3 sekundy z ruky a tak som fotografoval bez statívu a pritom na základnú citlivosť ISO 200.

Pri fotografovaní zo statívu by ste mali nastaviť citlivosť na základnú hodnotu, aby ste predišli vzniku šumu a využili max. dynamický rozsah snímača.

 

Tip: Pozor si dávajte na expozície, kde sú použité lasery. Môžu nenávratne poškodiť snímač vášho fotoaparátu, niečo o tom by vedel porozprávať môj kamarát Izzino.

Fotografujeme Bielu noc
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...