Pomocníci pre vaše projekty

Pomocníci pre vaše projekty

Webové stránky a aplikácie, ktoré vám pomôžu pri príprave a realizácii fotoprojektov.  /  Srnec Karol / 10.05.2024 / 08:00

Fotografovanie začína nápadom. Okamžitým, alebo premysleným. V prvom prípade rýchlo, priam inštinktívne využívate vaše znalosti a skúsenosti. Ak ale máte čas, fotografovanie si pripravíte. Premyslíte si čo a ako chcete nafotiť. Často hľadáte inšpiráciu u iných fotografov, či dokonca u iných žánroch umenia.

Vždy keď mám nejaký nápad, snažím sa hľadať inšpiráciu. Niekedy nápad príde vtedy, keď sa pozerám na niečo zaujímavé, Aj z iného umeleckého žánru, a chcem to previesť do fotografie. Inšpiruje ma výtvarné umenie, comics, film, knihy…

Mobil

Nemusíte mať radi fotografovanie mobilom, ale ako sa hovorí, najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte práve pri sebe. A najčastejšie je to ten v mobile. Dokonca ani ja nemám pri sebe vždy „veľký“ fotoaparát. Občas ale niečo zbadám, napríklad nový pohľad na nejakú bratislavskú pamiarku a aby som nezabudol, cvaknem to mobilom. Častokrát je to skutočne len pripomienkový záber. Ani nemusí mať presnú kompozíciu, pretože na mobile nemusí byť vhodný objektív. Dôležitejšie miesto, odkiaľ som fotil a orientačný záber.

 

Jedna z lokácii, ktoré som si „zapísal“ mobilom a určite tam niekedy urobím portrétne fotenie. Xiaomi 14 Ultra.

Pinterest

Pinterest používam dlhé roky. Do albumov si ukladám fotografie a obrázky, ktoré sa mi páčia. Netýka sa to nutne len fotografie. Na Pintereste je všetko. Chcete si zriadiť počítačové pracovisko, na Pintereste nájdete množstvo inšpirácie. Najlepšie je, že iní užívatelia už zozbierali najlepšie fotografie a obrázky a vy nemusíte zdĺhavo vyhľadávať po jednotlivých záberoch. Mňa napríklad zaujíma Art Deco, či Film Noir, hollywoodské portréty, ktorých štýl chcem dostať do svojich fotografii.

 

 

https://sk.pinterest.com/

You Tube

You Tube je pre mňa hlavne zdrojom návodov ako fotografovať a ako fotografie upravovať. Najlepšie tutoriály si ukladám do zoznamov a u obľúbených Youtuberov zapínam sledovanie. Jednou zo skvelých funkciíí na YT je generovanie titulkov v slovenčine. Nie je dokonalé, ale pomôže ak dobre neovládate cudzie jazyky.

 

 

https://www.youtube.com/

Instagram

Nepopieram, že Instagram má zvláštne pravidlá a množstvo nedostatkov a je ťažké na ňom preraziť. Pre mňa je skôr inšpiráciou. Ale ak si dáte námahu, nájdete zaujímavé profily výborných fotografov.

 

Jeden z mojich obľúbených instagramových profilov.

 

Jedna z mojich fotografii z väčšej série/projektu, ktorá je inšpirovaná fotografiami z časopisov i internetu.

 

https://www.instagram.com/

Milanote

Milanote je aplikácia, ktorá slúži na zbierania výstrižkov, písanie poznámok a zoznamov. Na nástenky si prišpendlíte čokoľvek. Ja sa chystám kúpiť nový byt a v Milanote mám poznámky ku každej izbe. Odkazy na nábytok, zaujímavé You Tube videa, zoznam toho, čo mám nakúpiť, atď.

V Milanote mám aj projekty fotení so vzorovými obrázkami, poznámkami a zoznamom techniky, ktorú budem potrebovať. Milanote mám ako aplikáciu pre stolný počítač, kde projekty pripravujem a aj ako aplikáciu v mobile, kde si hocikedy môžem projekty pozrieť, prípadne aj doplniť a opraviť.

Milanote je platená aplikácia, ale ak vám stačí mať rozpracovaný len jeden projekt, vystačíte si aj s bezplatnou verziou.

 

 

https://milanote.com/

 

Jeden z projektov inšpirovaných internetom. Využil som Pinterest i You Tube.

 

Pomocníci pre vaše projekty
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...