Tip na výlet: Neusiedler See

Tip na výlet: Neusiedler See

Hodinu jazdy autom od Bratislavy sa nachádza raj pre fotografov.  /  Srnec Karol / 12.08.2024 / 06:00

Približne 60 km od Bratislavy sa nachádza jazero, pripomínajúce nám známejší Balatón. Má akúsi magickú atmosféru, takmer prímorskú. Je tu maják, veterný mlyn, jachetný prístav i divadlo na vode. Každé mesto má svojskú atmosféru. Rakúšania vedia, aký poklad majú v Burgenlande a vedia to zhodnotiť. Výlety loďou, návšteva rezervácie, kúpaliska, elektrobicykle, návštevy viníc… Ku všetkému perfektne pripravené propagačné materiály.

 

Neusiedler See

Čo o jazere píše Wikipédia? Neziderské jazero (po nem. Neusiedler See, maď. Fertő) je plytké bezodtokové jazero na hraniciach Rakúska a Maďarska; 115 m n. m., 320 km², max. hĺbka 2 m. Slabo slané. Neziderské jazero je zvyškom Tethys.

Jazero je popri Balatone jediné stepné jazero v Európe. Jazero leží v rakúskej spolkovej krajine Burgenland a v západnom Maďarsku. Samotná rakúska časť je súčasne najväčším jazerom v Rakúsku. Vyznačuje sa tým, že je obklopené pásmom trstiny, veľmi malou hĺbkou, miernym a veterným podnebím. Jedinečná fauna a flóra sú chránené dvomi národnými parkmi Neziderské jazero – Seewinkel a Fertő-Hanság, ako aj tým, že je zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO (od roku 2001).

Z geomorfologického hľadiska leží v Malej uhorskej kotline, ktorá je súčasťou terciérnej Panónskej panvy. Rozloha jazera je podľa vodnej hladiny približne 315 km², z toho leží 240 km² v Rakúsku a 75 km² v Maďarsku. Rakúska časť je najväčšia vodná plocha v Rakúsku. Povodie jazera má rozlohu 1 120 km². Hlavná severojužná dĺžka jazera je 36 km a šírka sa pohybuje medzi 6 až 12 km. Výška zemského zakrivenia medzi Neusiedl am See a Mörbischom am See je 9,6 m, takže nevidno z jedného konca na druhý.

Jazero je takmer celé obklopené trstinovým pásom, ktorý vytvára jedinečný región pre miestnu faunu. Vďaka prevládajúcim severozápadným vetrom rastie na východnom brehu menej trstiny ako na západnom. Pri Donnerskirchene dosahuje pás šírku 8 km, Podersdorf am See leží na jedinom beztrstinovom mieste dlhom 2 km. Trstinový pás, pokrývajúci až štyri pätiny jazera je miestom hniezdenia vodného vtáctva. V Rakúsku je rovnomenná vtáčia rezervácia.

Hladina jazera leží v nadmorskej výške 115,45 m. Maximálna hĺbka jazera je 1,8 m. Priemerná hladina kolíše medzi 0,6 a 0,8 m. Prítok do jazera zabezpečujú z 80 % podzemné pramene a z 20 % malá rieka Wulka. Voda v jazere je mierne slaná. Odtok zabezpečuje v rokoch 1895 – 1909 umelo vybudovaný Einserkanal. Tak je na území Maďarska zviazané s povodím Dunaja.

Severná a východná strana

Ja, aj s kamarátmi sme Neusiedler navšívili veľakrát, počas všetkých ročných období. Pozrime sa najprv na stranu bližšiu Slovensku. Z celej severnej strany môžete pozorovať a fotografovať západy slnka.

Neusiedel am See

Prvé mestečko od Bratislavy. Je to športové centrum a známe je aj svojím kúpaliskom a reštauráciou na vode. Ideálne je sa tu zastaviť mimo sezóny.


 

Weiden am See

Toto mestečko je charakteristické jachtingom a windsurfingom. I tu nájdete kúpalisko. Widen odporúčam fotografom vodných športov a je tu výborná reštaurácia nad vodou (Fritz), kde vás obslúžia aj po slovensky.


 

Podersdorf am See

Asi najatraktívnejšie mestečko na jazere. Vďačí tomu majáku. Žiadna turistická napodobnenina, ale funkčný maják. Je tu prístav lodí z protiľahlých mestečiek. Počas leta sa tu konajú športové preteky. Smerom k majáku sa nachádza chodník slávy, hviezdy tu majú najlepší športovci.

Najlepší čas na fotenie je západ slnka. Krásna je tu aj Zima, ale pripravte sa, že v tomto ročnom období je Rust mŕtvy, ani si nemáte dať kde kávu.


 

V Lete sa v Ruste organizujú rôzne preteky. Skvelá príležitosť pre fotografov vodných športov.

 

 

Ďalšou atrakciou Podersdorfu je veterný mlyn, ktorý zbadáte z lode, ale z brehu ho nevidno a ťažko sa hľadá. Preto vám tu prikladám mapu:

 

 

 

See winkel a Ilmitz

Prírodná rezervácia, ktorá ulahodí wildlife fotografom a pozorovateľom vtáctva. Sú tu rozhľadne a pozorovateľne. A len na skok je do maďarskej pusty. Centom oblasti je mestečko Ilmitz, ktoré zaujme fotografov plachetníc. Objednať si môžete výlet so strážcom parku, alebo raňajky na lodi.

Národný park Neziderské jazero – Seewinkel bol založený v roku 1993. Národný park Fertő-Hanság v Maďarsku bol vyhlásený už v roku 1991. Chránené územie dnes pokrýva približne 300 km². Tento národný park je prvým cezhraničným národným parkom v Rakúsku a prvým rakúskym národným parkom, ktorý bol uznaný aj Svetovou úniou na ochranu prírody (IUCN).

 


 

https://bird.watching.sk/sk/pozorovanie-vtactva/narodny-park-neusiedler-see-seewinkel/

https://www.nationalparkneusiedlersee.at/

Západná strana

Aj opačná strana jazera je zaujímavá. Má veľmi odlišný charekter. Pri ceste k najznámejšiemu mestu Rust, môžete navšíviť okolité vinohrady, alebo mestečko Purbach, známe krásnymi vínnymi pivnicami.


 

Rust

Mestečko bocianov. Takmer na každom komíne je bocianie hniezdo. Ak prídete v správny čas, zažijete letecký deň. A pri jazere je rezervácia. Okrem vtáctva tu nájdete aj dobytok. Nad jazerom nájdete atraktívnu reštauráciu nad vodou a aj tu sú jazerné kúpele. Je tu aj prístav. Odporúčam previezť sa odtiaľto loďou do Podersdorfu. Vychutnáte si Neusiedler z paluby.


 

Eisenstad

Nie je priamo pri jazere. Ale bola by škoda ho nenavštíviť. Urobte si výlet do Rustu a odskočte si do Eisenstadu. Je tam kaštieľ s parkom a jazero s kačičkami.


Morbisch am See

Posledné mestečko pred maďarskou hranicou. Známe je plávajúcou operou a kúpaliskom. Pre fotografov je už menej zaujímavé. Môžet tu ale ukončiť spoznávanie západnej časti jazera a previezť sa loďou do Rustu.


Záver

Neusiedler je moja srdcovka. More, ktoré nemáme a ani rakúšani. Každé mestečko je niečim špecifické a iné. Vydať sa sem môžete v ktorúkoľvek ročnú dobu. Zažijete takmer prímorskú atmosféru, ktorú pocíti aj váš nos. Nebojte sa odbočiť na akúkoľvek cestičku. A aby ste nezablúdili, môžete si stiahnuť skvelú cyklistickú mapu a prospekty.

https://www.neusiedlersee.com/planen/prospekte#/prospekte

Tip na výlet: Neusiedler See
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...